Archief

WERELDWINKEL SOEST STEUNT GOEDE DOEL: WATERPUT VOOR VADA PUZHUTHIYUR IN INDIA

Ter gelegenheid van de heropening van de Wereldwinkel Soest (zie ook: http://www.wereldwinkelsoest.nl/) op 7 mei jl. werd een loterij gestart, waarbij elke klant een lot kon kopen ten bate van het goede doel: een waterput te slaan in een dorpje Vada Puzhuthiyur in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. In dit dorpje bestaat uit arme, landloze daglonerts, waar de drinkwatervoorziening een groot probleem is. De oude waterput is niet meer te gebruiken, doordat de ondergrondse waterstromen veranderd zijn door ingrepen in het landschap en klimaatverandering.

Dit doel is gekozen in overleg met de Derde Wereldgroep Soest. De opbrengst van de loterij, zo werd door het bestuur van de Wereldwinkel Soest toegezegd, wordt verdubbeld. De totale opbrengst van loterij en giften is nu op bijna € 350,- uitgekomenVoor het project van de Derde Wereldgroep is € 800,- nodig. Het bestuur heeft het bedrag naar boven  afgerond en een cheque van € 800,- aan de Derde Wereldgroep overhandigd. Een fantastisch resultaat. Op 17 juni jl. heeft de voorzitter van de Stichting Wereldwinkel Soest, Jan Buning, in de winkel aan de Steenhoffstraat de prijs, een gevulde schaal van Piet Hein Eek, aan oud-medewerkster en winnares Bieneke Bolwijn uitgereikt en de cheque aan penningmeester Derde Wereldgroep Soest Erica Hoksbergen overhandigd.

De reactie van Erica Hoksbergen:

"Wij zijn heel blij, dat de jarige Wereldwinkel steun wil verlenen aan een project van de DWG. Het gaat om het slaan van een waterput in een klein dorp in de staat Tamil Nadu in Zuid-India. Het dorp heet Vada Puzhuthiyur en telt 200 inwoners. Hier wonen Christenen, Hindoes en Moslims. De oude waterput is niet meer bruikbaar en de mensen hebben geen geld om een nieuwe aan te leggen. Men gebruikt nu water uit een modderige poel, waarin ook kleding wordt gewassen en het vee gedrenkt. In het regenseizoen spoelt koeienpoep en ook menselijke ontlasting de poel in (men doet zijn behoefte in het open veld). Tot welke onhygiënische toestanden dit leidt laat zich raden.

Nu zult u zich wellicht afvragen wie voor het onderhoud van de pomp gaat zorgen en hoe dat betaald wordt, want de steun van de DWG is alleen voor de aanleg. We hebben dit gevraagd aan SEED Trust *), de organisatie die zich om deze mensen bekommert. Wij kregen als antwoord dat een dorpscomité van tien leden verantwoordelijk zal zijn voor het goede gebruik van de pomp en dat de onderhoudskosten door de dorpelingen zullen worden gedragen. Deze worden geschat op € 0,25 per huishouden per jaar. Zelfs voor arme dagloners is dit bedrag op te brengen. We hebben dan ook alle vertrouwen in dit project, dat het leven van de mensen in Vada Puzhuthiyur sterk zal verbeteren."

 


 

DE WATERPUT VAN VADA PUZHUTHIYUR IS ER!

Mede dankzij de klanten van de Wereldwinkel Soest, de winkel zelf, de Derde Wereldgroep Soest en de organisatie SEED Trust heeft het Indiase dorp Vada Puzhuthiyur in de deelstaat Tamil Nadu inmiddels zijn waterput en is een van de nijpende problemen verlicht. De foto's tonen de dank voor de bijdragen, de plek waar de put moet komen, de aanvoer van de materialen, het eerste water en kinderen van het dorp.

 

 


Omslag Puttenproject.


De plaats van de boring.


Auto met materialen.Het eerste water van 250 feet diepte (76 meter).


Een jongen mag het eerste water oppompen.


Glimlachende kinderen.

 


 

 


*) SEED Trust is gevestigd in Kariyandal Village in het Tiruvannamalai-district in Tamil Nadu, India (mailadres: infoseedtrust@yahoo.com)