Archief

DWG-PARTNER AUKE IDZENGA WINT OPNIEUW PRESTIGIEUZE PRIJS

 

Vorige week maandag 4 december steeg de spanning ten top in het gebouw Felix Meritis in Amsterdam. Delegaties uit vele landen waren daar bijeengekomen om de uitslag af te wachten van de BBC World Challenge Competitie 2010. Daaronder ook door de Derde Wereldgroep Soest (DWG) gesteunde Auke Idzenga van Alternative Indigenous Foundation Inc. (ADFI) op het eiland Negros in de Filippijnen.

Uit de 800 ontvangen nominaties had de jury 12 finalisten geselecteerd die projecten indienden voor een duurzame oplossing van een moeilijk milieuprobleem of een probleem op sociaal of economisch gebied. Dit alles onder het motto: 'Making the planet a better place'. De uitverkozen projecten liepen uiteen van het bouwen van een school uit oude autobanden in Guatemala tot het op grote schaal trainen van Peruaanse boeren in het toepassen van ecologische landbouwmethoden.

Eenvoudig en duurzaam

Ook geselecteerd was het Rampomp-project van Auke Idzenga, die al heel lang op de Filippijnen woont en werkt. Deze Rampomp is een eenvoudige, economisch duurzame, hydraulische pomp die de kracht van stromend water gebruikt om water omhoog de heuvels in te brengen: 'The only way is up'.

 Inmiddels zijn al meer dan 170 Filippijnse dorpen van zo’n systeem voorzien en wordt het ook internationaal steeds meer toegepast. De DWG heeft sinds 1997 contact met Auke en zijn ADFI en heeft hem al verschillende keren gesteund.

Zijn project bleek bij de eerste drie te horen en bij het openen van de enveloppen was hij als laatste aan de beurt en daarmee de winnaar. De vreugde van Auke Idzenga en zijn medestanders was groot. Erica Hoksbergen was namens de DWG aanwezig en bracht de felicitaties over van allen die op hem gestemd hadden. Voor de cheque van 20.000 Amerikaanse dollars, die Auke Idzenga in ontvangst mocht nemen, heeft hij al genoeg plannen klaarliggen. Hij won in 2007 ook een vergelijkbare prijs − toen hem overhandigd door Nobel-prijswinnaar en milieu-activist Al Gore −  en het geld investeerde hij eveneens in ADFI.

 

WC_Awards_8 

 

Auke Idzenga (m). met de eerste prijs van de BBC World Challenge Competitie 2010.