Archief

TWEEDEKLASSERS GRIFTLAND GAAN DE STRAAT OP VOOR KINDEREN IN GHANA

Vrijdagochtend 15 oktober is het weer zo ver. Op de laatste ochtend voor de herfstvakantie doen de tweedeklassers van het Soester Griftland College in de winkelstraten van Soest en Baarn weer hun uiterste best om op allerlei, vaak vindingrijke manieren, geld te verdienen voor een project van de Derde Wereldgroep Soest (DWG). Collecteren is daarbij niet toegestaan.

Dit jaar zetten ze zich in voor kansarme kinderen in het West-Afrikaanse Ghana. De Urban Poor Child Organisation runt in een armoedige wijk van de hoofdstad Accra een buurtcentrum, waar ouders en kinderen met hun problemen terecht kunnen.

Er is een bibliotheek en na schooltijd − er wordt in Ghana maar een halve dag lesgegeven − geeft men op vier niveaus taallessen om de kinderen en jongeren bij te spijkeren. Ook leren ze omgaan met computers, internet e.d. Sport, spel en ontspanning horen er ook bij voor deze kinderen, die anders doelloos over straat  zwerven.

De DWG steunde dit project al eerder bij de aanschaf van goede gebruikte apparatuur en het financieren van schoolmeubilair en de verbetering van de lesruimte. Het Griftland College droeg hier ook zijn steentje aan bij.

Uitbreiding

Het centrum is dermate succesvol dat er meer kinderen van steeds verder weg naartoe komen. Ze moeten dan ver lopen en een kind is op weg naar het centrum door een auto aangereden en daarbij ernstig gewond geraakt. UPCO wil daarom graag een extra centrum opzetten  in de wijk waar de nieuwe kinderen vandaan komen en die voor 85% blijken niet naar school te gaan.

Men schat dat in de loop van de komende vijf jaar 2000 kinderen en hun ouders gebruik van deze nieuwe mogelijkheid zullen maken. De kosten voor dit nieuwe centrum komen op € 15.000. Er is grond beschikbaar en veel werk wordt door de mensen zelf gedaan. Materiaal is echter duur in Ghana. UPCO deed opnieuw een beroep op de DWG om bij te dragen in de kosten.

De tweedeklassers van het Griftland College gaan vrijdag, goed geïnformeerd en aan de hand van uitgekiende strategieën, met groot enthousiasme aan de slag.

Wij wensen ze veel succes!