Archief

DERDE WERELDGROEP KRIJGT GELD VOOR SCHOOL IN MOZAMBIQUE

In het kader van de Operatie Zandloper ontving de Derde Wereldgroep Soest (DWG) het mooie bedrag van 750 euro voor haar project in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Vijf groepen van de Soester  basisscholen De Bron, de Daniëlschool en de Insingerschool deden vorig najaar mee aan de Operatie Zandloper, het uittrekken van zaailingen in de Korte en Lange Duinen, om het stuifzandgebied te herstellen.

Tijdens een bezoek aan de drie scholen werd de opbrengst van de actie symbolisch overhandigd aan penningmeester Erica Hoksbergen van de DWG. Het totale bedrag van € 750 zal besteed worden aan het opknappen van het Centro de Encontro, de Armenschool in Maputo, de hoofdstad van het Zuid-Oost-Afrikaanse land Mozambique.

Gratis onderwijs

Het onderwijs op deze school is gratis en de kinderen hoeven geen schooluniform en ook geen schoenen te dragen. Het is de enige mogelijkheid voor kinderen van zeer arme ouders om onderwijs te volgen en een certificaat te behalen. Elk jaar zitten er nu meer dan 1100 leerlingen op deze school, zowel meisjes als jongens.

Het schoolgebouw stamt uit 1995 en is nu hard aan een opknapbeurt toe. Veel kan men zelf doen, maar voor de aanschaf van materialen als verf, kwasten, elektrische bedrading en glas voor de gebroken ruiten wordt de hulp van de DWG gevraagd. Het Zandlopergeld zal hieraan worden besteed.

De leerlingen die van school komen, krijgen praktische opleidingen, waarmee ze echt aan de slag kunnen. Er is al een horeca-opleiding en computeronderwijs. Nu wil men voor de meisjes een kappersopleiding starten.

Weer opkrabbelen

Mozambique is, na een jarenlange burgeroorlog, bezig op te krabbelen. Maputo krijgt een facelift en trekt steeds meer toeristen, die voor werkgelegenheid zorgen. De DWG  vult het Zandlopergeld aan tot 1500 euro om materialen voor de nieuwe opleiding te kunnen bekostigen.

Vele projecten

Het project in Maputo is een van de vele projecten die de Derde Wereldgroep Soest steunt. In 2009 waren dat er in totaal 25.

DSC_0081-1_DWG_Erica_en_Sifra

Op de foto overhandigt Sifra Provoost van groep 7/8 van de  Daniëlschool aan DWG-penningmeester Erica Hoksbergen de symbolische cheque voor het onderhoudswerk dat groep 7/8 in de Soester Duinen heeft verricht.