Archief

DERDE WERELDGROEP SOEST ONTMOET BOUWER TECHNISCHE SCHOOL IN MALI

Johan Wachters, een in Mali woonachtige Nederlander die een technische school heeft gebouwd in Kati, heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland vertegenwoordigers van de Derde Wereldgroep Soest ontmoet. De Derde Wereldgroep heeft vorig jaar een bijdrage van € 2.500,- geleverd aan de bouw van de school.

Ook is een gift van € 500,- van de opgeheven Stichting Rommelmarkt uit Soest naar de school gegaan. Dat geld wordt besteed aan de aanschaf van schoolbanken. De school is vrijwel gereed en wordt eind september aanstaande geopend. De volgende vakken zullen er worden gegeven: loodgieterij, autotechniek, landbouwwerktuigkunde en voor iedere leerling als verplicht vak: informatica.

dwg_2009_06_02_technische_school_mali.jpg

De twee verdiepingen tellende technische school in Kati, Mali. Op de muur zijn de vakken geschilderd die er worden gegeven. V.l.n.r: informatica, autotechniek, landbouwwerktuigkunde, loodgieterij.

Leerlingen die een bepaalde vooropleiding hebben voltooid, hebben recht op een studiebeurs van € 250,-. Met dat geld betalen zij een plek op een school. Zo krijgt de school inkomsten om te draaien en leerkrachten aan te trekken. Maar de school moet er eerst wel zijn.

Wie het onderwijs in Mali wil steunen, kan dus het beste helpen bij het bouwen van scholen.

Ideaal

De vitale Johan Wachters (73) is als Witte Pater in 1965 naar Mali (West Afrika) gegaan. Hij is daar later getrouwd met Ramata Soucko en heeft drie kinderen, onder wie een tweeling. Vanaf het begin was hij betrokken bij plattelandsontwikkeling door daar allerlei projecten uit te voeren. De bouw van een vakschool is een oud ideaal van hem: ‘Een technische school zal een eigen bestaan kunnen betekenen voor de Malinese jonge mensen in plaats van hun toevlucht te zoeken in het 'eldorado' van de zogenaamde rijke landen’.

dwg_9_06_02_wachters_met_leden_derde_wereldgroep_soest.jpg

Johan Wachters laat de leden van de Derde Wereldgroep Soest, Erica Hoksbergen (m.) en Marian Dubourq, een deel van zijn buit aan gereedschappen zien voor de technische school in Mali, die met steun vanuit Soest is gebouwd.

Gereedschap

De nieuwe technische school staat op een terrein waar Wachters al eerder met steun uit Nederland een basisschool heeft gebouwd. Voor de verdere inrichting zoekt Wachters nog fondsen, zoals voor uitbreiding van de zonne-energie-installatie en voor schoolbanken. Wachters heeft tijdens zijn verblijf in Nederland gereedschappen verzameld via onder andere de Stichting ‘Gered Gereedschap’. Ten behoeve van typelessen wil hij graag nog werkende  typemachines ontvangen. Wie nog een dergelijke schrijfmachine heeft staan, kan die inleveren bij Michael Jansen in Soesterberg (voor een afspraak even bellen in de avonduren, 0346 – 354 724) die voor de verzending naar Mali zal zorgen.

Voor meer informatie over de bouw van de school: zie www.jwachters.blogspot.com.