Archief

GRIFTLANDERS VERDIENEN € 7200 MET STRAATACTIES

Elk schooljaar op de vrijdagochtend vóór de herfstvakantie laten de tweedeklassers van het  Griftland College zich zien op straat. Met de verkoop van koffie, thee, muffins, cake, appelflappen, maar ook rozen en pepernoten wordt lekker veel geld verdiend.  Het geld is bestemd voor het Samburu-herdersvolk in Kenia, een van de projecten van de Derde Wereldgroep Soest (DWG).

Miriam Winkel, voormalig voorlichter van de gemeente Soest, leeft en werkt voor het Samburu-herdersvolk in het noordoosten van Kenia. Dit doet zij namens de stichting  SEED. Met de verkoop van vee wordt geld verdiend om voor werkgelegenheid en basisvoorzieningen te zorgen. Zoals een winkel, een school, moestuinen, drinkwater en sanitaire voorzieningen. De tweedeklassers van het Griftland College hebben op school lessen gevolgd over Kenia en het Samburu-volk. De leefomstandigheden van de Samburu zijn ronduit slecht. Vooral de kinderen hebben het heel zwaar.

In  Soest

zij_zitten_in_de_klas_die_won.griftland-actie_10-10-2008.jpg‘Het is goed als je wat voor Kenia doet!’ staat er op een spandoek te lezen. ‘We hebben al € 80 verdiend met verkopen van appelflappen en verse jus d’orange,’ roepen twee jongens rond tien uur. Ze verkopen ook loten voor een lekkere slagroomtaart, en je kan darten: ‘Richt je pijl op € 0,50 en geheid dat ie op € 2 uitkomt! Betalen! En als troost een glaasje jus!’

Veel mensen lopen aan de kraampjes voorbij. ‘Maar er zijn er ook die niet eens hun wisselgeld terug willen!’ zegt een jongen. ‘En dan een cakeje van € 0,50 met een euro betalen!’De leerlingen werken in groepjes. Collecteren mag niet. ‘Nee, geld verdienen is veel leuker!’zegt een meisje, dat langs de deuren gaat met gesponsorde rozen. ‘Sommige mensen zijn wel chagrijnig, hoor, maar we hebben toch nog € 51 verdiend!’

Baarn en Bunschoten

lekker_met_een_muziekje_erbij_griftland-actie_10-10-2008_dwg-site.jpgIn Baarn had een winkelier liever niet dat ze voor de winkel gingen zitten. ‘Maar we kregen wel heel veel gratis spulletjes van haar om te verkopen, zoals cosmetica en geurtjes!’vertellen twee enthousiaste meisjes. Ook in Bunschoten werd goed verdiend. Daar wordt de ware ondernemingsgeest wel gewaardeerd. Na deze ochtend komen de leerlingen terug op school en dragen vol trots hun geld af. Dat wordt geteld door de mentoren van de tweedeklassers. Daarna overhandigt Rob Duit, afdelingsdirecteur van de school, het bedrag met een symbolische cheque aan een vertegenwoordiger van de DWG.De klas met de hoogste opbrengst (dit jaar € 1300) krijgt extra applaus. En wat bracht er in deze klas nou zoveel geld op? Een paar leerlingen waren van tevoren naar sponsors gegaan voor gratis cadeautjes om Bingo te spelen in een bejaardenhuis, dat bracht € 300 op. De koffie en thee waren hun enige uitgave.

Opbrengst verdubbeld

Met de totale opbrengst van € 7200 is er weer een record gevestigd. Een geweldige opbrengst die ook nog verdubbeld wordt door ontwikkelingsorganisatie Impulsis.

Griftlanders, hartelijk dank!

Bij de foto's (van Bernadette Postma): Zes van de klas met de hoogste opbrengst (geheel boven) en ook succesvolle drie tweedeklassers (boven).