Archief

Al Gore reikt prijs uit aan Auke Idzenga, projectpartner Derde Wereldgroep

Al Gore 1.jpgVorige week donderdag 21 juni vond in Londen de uitreiking plaats van de Ashden Awards voor de beste wereldwijde ideeën op het gebied van duurzame energie. Auke Idzenga, leider van de Alternative Indigenous Development Foundation op de Filippijnen, was genomineerd voor de verdere ontwikkeling en in gebruik stelling van de zogenaamde Ram-pomp.

Op het Filippijnse eiland Negros zet de uit Nederland afkomstige Auke Idzenga zich al jaren in voor de arme boerenbevolking. Als technicus in hart en nieren beet hij zich vast in de verbetering van de Ram-pomp, een pomp waarmee, op de kracht van stromend water, het water wel tot 200 meter omhoog kan worden gebracht. De boerinnen, die met hun gezin hoger in de heuvels wonen, moeten dagelijks meermalen langs de glibberige hellingen naar beneden om emmers water voor het gezin te halen. Water voor persoonlijke hygiëne, toiletbezoek, laat staan voor irrigatie van de gewassen, is op die manier nauwelijks voorhanden. De AID Foundation heeft zich vanaf het begin van de jaren negentig ingezet om de Rampomp zodanig te ontwikkelen, dat deze met goedkope, lokale materialen kan worden geproduceerd en onderhouden.

Al Gore 2.jpgSchoon water

De Derde Wereldgroep Soest steunt dit project al sinds 1997 en heeft onder meer bijgedragen aan de bouw van de werkplaats, waar de pompen en transportbuizen gemaakt worden. Inmiddels zijn er 98 van deze pompsystemen geïnstalleerd, die 15.000 mensen van schoon water voorzien. Ook in het droge seizoen kunnen daar nu gewassen geteeld worden, er worden varkens en kippen gehouden en er zijn zelfs vijvers die eiwitrijke vissen leveren. Daarnaast heeft de AID Foundation ook andere soorten pompen, wateropvangsystemen en biogasinstallaties ontwikkeld, die allemaal op een duurzame manier werken, zonder gebruik van brandstof en dus zonder CO2 uitstoot. De boeren worden ook voorgelicht over het toepassen van organische landbouw, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Internationale erkenning

Het werk van de AID Foundation heeft inmiddels in de hele Filippijnen en ook internationaal bekendheid en erkenning gekregen. De nominatie voor de Ashden Awards is daarvan een vreugdevol teken. En dan nu de uitslag van deze wedstrijd: Auke Idzenga ontving uit handen van Al Gore - vroegere vice-president van de Verenigde Staten en samensteller van de film ‘An inconvenient truth' over de waarschijnlijke gevolgen van de opwarming van de aarde - de tweede prijs in de categorie ‘Education and Welfare', met daaraan een bedrag verbonden van 10.000 Britse ponden, ongeveer € 15.000. De Derde Wereldgroep Soest feliciteert de AID Foundation en Auke Idzenga van harte met deze internationale erkenning. Prins Charles, beschermheer van de Ashden Awards, ontving alle prijswinnaars persoonlijk.

Auke Idzenga wil het geld besteden aan een microkrediet-systeem voor boeren die een installatie willen laten aanleggen, aan het uitbreiden van het aantal installatieteams en aan de promotie van deze duurzame technologie, waarmee ook anderen de Ram-pomp kunnen gaan bouwen.

Voor meer informatie over projecten van de Derde Wereldgroep Soest zie: http://www.derdewereldgroepsoest.nl/.