Archief

DWG KIJKT TERUG OP BOEIENDE AVOND MET FOCUS OP MALI

DSC 1099 

Op vrijdagavond 6 november genoot de Derde Wereldgroep Soest weer gastvrijheid op het Griftland College in Soest. De focus van de avond lag dit keer op het West-Afrikaanse land Mali. Antropoloog Jan Jansen van de Leidse Universiteit vertelde zeer boeiend over zijn ervaringen op het Malinese platteland, waar hij voor zijn studie en promotie vele maanden woonde.

Door zich helemaal onder te dompelen in het dagelijks leven leerde hij de taal en begon hij het handelen van de mensen te begrijpen. Zo werkt in juni iedereen samen als de eerste regens vallen en er korte metten moeten worden gemaakt met al het opschietende onkruid om vervolgens maïs en gierst te kunnen zaaien. Iedereen hoopt een ‘Jaarmens’ te worden door genoeg te oogsten om het hele jaar rond te komen. Vaak is dit niet het geval en dan probeert men wat geld bij te verdienen door goud te delven. En dan is het ieder voor zich. In dieper liggende aardlagen bevindt zich stofgoud, dat in stromend water uit de aardklonten wordt gezeefd. Het verdiende geld gaat echter voor een groot deel op aan het betalen van deskundigen die bepalen wanneer en waar men het best kan graven om de geesten van de aarde niet al teveel tegen zich in het harnas te jagen. Het goud is immers van hen en dat zomaar wegnemen gaat natuurlijk niet.

Volgens Jan Jansen is Mali eigenlijk te groot: het is 30 keer Nederland, met een duizenden kilometerslange grens, maar ook weer te klein, qua bevolkingsaantal en economie om dit enorme land goed te kunnen besturen.

Na een gezellige pauze, waarin de Wereldwinkel goede zaken deed en de bezoekers van een hapje en drankje konden genieten, bracht de uit Guinee afkomstige Layba Diawara op zijn balafoon (een soort xylofoon) een klankrijk ritmisch spel ten gehore. Aan de kora, een typisch West-Afrikaans snaarinstrument, ontlokte hij wonderschone subtiele klanken. Het publiek genoot.

Lize van den Berg, coördinator op het Griftland College, overhandigde de voorzitter van de DWG de cheque van de zeer geslaagde actiedag door de tweedeklassers. Het bedrag van bijna € 5700,- zal besteed worden aan de bouw van een tweede verdieping plus dak op de Charles Lwangaschool in Kampala, Oeganda. De penningmeester bracht het mooie bericht, dat er inmiddels voldoende geld is ingezameld om dit project uit te kunnen voeren. Ook feliciteerde de penningmeester de school met haar 40-jarige bestaan en memoreerde met dankbaarheid de goede samenwerking die al sinds 1986 bestaat.

Het bestuur van de DWG Soest kijkt terug op een boeiende en inspirerende avond

ERICA HOKSBERGEN

DSC 1065 001

DSC 1043

DSC 1105

Foto geheel boven: Musicus Layba Diawara. Daaronder: Jan Jansen vertelt over Mali, DWG-voorzitter Jan Bik en Lize van den Berg en Jan Jansen in gesprek met bezoekers van de DWG-avond in het Griftland College.