Archief

DERDE WERELDGROEP BOUWT SCHOOL IN KAMPALA

Vlak voor de kerstvakantie werd in de Oegandese hoofdstad Kampala de Charles Lwanga Kleuter- en basisschool feestelijk geopend. De Derde Wereldgroep Soest is er buitengewoon trots op, dat zij de bouw van deze school, waar kansarme kinderen les krijgen, mogelijk heeft gemaakt.

Al in 2011 zocht Paul van Gool, destijds werkzaam bij de EU-delegatie in Kampala, contact met de DWG Soest. Hij heeft Charles Matovu (foto geheel onder) leren kennen, die zich vanuit een zeer armoedige jeugd omhoog heeft kunnen werken en voor de op straat rondzwervende kinderen in zijn wijk een klein schooltje heeft gebouwd, waar ze gratis onderwijs krijgen. Dit schooltje was al snel te klein en niet stevig genoeg en Charles vroeg Paul om hulp voor de bouw van een grotere school.

Enorme stimulans

Dit project leek te groot voor de DWG Soest, maar door een aantal meevallers kon er een bescheiden plan gemaakt worden. Maar dan krijgt het project in 2012 een enorme stimulans door de totaal onverwachte bijdrage van de Brabantse Rickelman van Erp Stichting, die € 25.000 op onze rekening stort. De bouw kan beginnen!

Gaandeweg blijken de kosten toch hoger te zijn dan begroot. De aankoop van extra grond, sloop van oude gebouwen, de fundering en de bouw van een school van twee verdiepingen met in totaal 7 klaslokalen en een kantoorruimte blijkt uiteindelijk in totaal € 74.000 te kosten. Dankzij bijdragen van de Stichting Niemeijer Fonds, leerlingacties van het Griftland College en de medefinancieringsorganisatie Impulsis, plus een aantal andere mooie giften, konden we dit bedrag bij elkaar krijgen, zonder dat dit ten koste ging van de overige projecten waarvoor onze steun werd gevraagd.

Groot feest

In december was het groot feest in Kampala. Het nieuwe gebouw werd officieel geopend met toespraken, muziek en sketches. Paul van Gool was met zijn vrouw en dochter aanwezig en stond naast Charles Matovu te glunderen bij dit prachtige resultaat. De school is de trots van de wijk en biedt onderwijs aan 350 kinderen. Bij de constructie is rekening gehouden met de bouw van een extra verdieping, om nog meer kinderen kans op onderwijs te geven. Via het nieuwe dak wil men regenwater gaan verzamelen, om zo de waterkosten te verminderen .Er is nog een bedrag van € 30.000 nodig...

 DSC 8347

Paul van Gool, ouders en belangstellenden bij het feest van de Charles Llangwa School 

IMG 8940 001 

 Nog eens een groep Ch. Lwango-leerlingen op het podium

 DSC 8094

Een klas.

SAM 1085