Archief

PARTNER DWG BIEDT NOODHULP AAN FILIPPIJNEN

De Derde Wereldgroep Soest heeft al sinds 1997 contact met Auke Idzenga, leider van AID Foundation op de Filippijnen. Deze organisatie ontwikkelt en installeert duurzame technieken voor land- en tuinbouw. Paradepaardje is de zogenoemde Rampomp, die zonder gebruik van dieselolie of elektriciteit, maar louter op de kracht van stromend water, water omhoog de bergen inpompt. De arme boerengezinnen krijgen daarmee goed drinkwater en kunnen hun gewassen besproeien.

Panay en Samar

Een installatieploeg van was juist bezig op het eiland Panay een pompsysteem aan te leggen toen op 9 november de orkaan Yolanda toesloeg. Idzenga en zijn mensen bedachten zich geen moment en organiseerden onmiddellijk een konvooi met allerlei praktische spullen, zoals levensmiddelen, tweedehands kleding, medicijnen en schoolspullen voor de kinderen. Ook werd er eten gekookt en uitgedeeld door koks uit Manila. Timmersets met spijkers, een meetlint, hamer en zaag werden uitgedeeld om zo snel mogelijk weer een eenvoudig onderkomen in elkaar te kunnen zetten.

Op het eiland Samar werd een noodinstallatie van twee Rampompen aangelegd om de bevolking van drinkwater te kunnen voorzien. Veel mensen zijn daar door het hoge water gewoon weggespoeld. Van de 38 miljoen kokospalmen, de inkomstenbron van de mensen daar, is de helft omver geblazen.

De mensen van de AID Foundation hebben, samen met 60 vrijwilligers, gedaan wat ze konden om de eerste nood te lenigen. Nu moet de wederopbouw ter hand genomen worden.

Kleinkind

Auke Idzenga was zo verschrikkelijk druk met het geven van hulp, dat hij geen tijd had om naar zijn pasgeboren eerste kleinkind te komen kijken. Inmiddels heeft hij het kleine ventje wel kunnen begroeten.  

 

DSCN9970P1400256-001

P1400343-001 

ATT00069-001

Op de bovenste foto is Auke Idzenga (blauw hemd) bezig met installeren van een Rampomp,

daaronder uitdelen van eten, kleding en gereedschap en

op de onderste foto geheel links in gezelschap van meer dan 60 vrijwilligers.