DWG homepage

Derde Wereldgroep Soest viert 35 jarig bestaan

wereldwinkelOp woensdag 25 april vierde de Derde Wereldgroep Soest haar 35ste verjaardag in de ‘culturele huiskamer van Soest’, de bovenzaal van boekhandel Van de Ven. Zo’n 30 mensen, waaronder wethouder Jannelies van Berkel, kregen eerst een kort overzicht van wat de DWG in al die jaren tot stand heeft weten te brengen en welke acties er allemaal gevoerd werden. In de afgelopen 35 jaar heeft de DWG Soest bijna 300 kleinschalige ontwikkelingsprojecten kunnen steunen. Met bijdragen van vele kanten werd hieraan in totaal € 936.991 besteed.

Helma van den Berg en Gerard OonkDaarna was het woord aan Gerard Oonk, directeur van de Landelijke India Werkgroep. Al meer dan 35 jaar zet deze werkgroep zich in voor de verbetering van de mensenrechten in India en met name voor het verminderen en zo mogelijk uitbannen van kinderarbeid. Aan veel van de producten die in het westen verkocht worden, ook in Nederland, zijn kinderhanden te pas gekomen. Denk vooral aan kleding en schoeisel, maar ook aan bijvoorbeeld natuursteenproducten zoals aanrechtbladen. Ook mica, dat aan auto’s zo’n mooie metallic glans geeft, wordt met hulp van kinderen in Indiase micamijnen gedolven. De LIW probeert bedrijven bewust te maken van dit probleem en hun beleid aan te laten passen. Zo is er in 2017 een Textielconvenant gesloten door 64 bedrijven die kleding op de Nederlandse markt brengen.

zaal met publiekDe spreker liet beelden zien van wat kinderarbeid betekent en waarom die nog steeds bestaat. Naar school kunnen gaan is van essentieel belang en daar moeten de ouders ook bewust van worden gemaakt. Journaliste Helma van den Berg wist met duidelijk toegespitste vragen aan de spreker alle relevante punten ‘boven water te krijgen’. Ook het publiek mengde zich duidelijk betrokken in de discussie. Dat het een hardnekkig probleem is werd wel duidelijk.

Na afloop werd in een gezellige sfeer het glas geheven op de toekomst van de DWG.