DWG homepage

Geslaagde ontmoetingsavond Derde Wereldgroep Soest

chequefoto600

Op 3 april vond onze jaarlijkse ontmoetingsavond plaats in de bovenzaal van boekhandel Van de Ven. Hydrogeoloog Anton Rijsdijk voerde het publiek aan de hand van een powerpointpresentatie mee naar een wereld waar schoon drinkwater en wc’s geen vanzelfsprekende zaken zijn. Internationale NGO’s als Oxfam-Novib, Unicef en het Rode Kruis voeren in opdracht van de EU, de United Nations en regeringen water- en sanitatieprojecten in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen uit.

jerrycans in de rij bij waterpompHet vergt veel overleg met de plaatselijke bevolking over de plaats van een waterput, wie het onderhoud gaat doen en of de vervangende onderdelen gemakkelijk te krijgen zijn. Zo hielp het niet, dat Unicef de pompen voor een groot project uit India haalde en er dus voor de plaatselijke ambachtsman niets te verdienen viel aan de levering van onderdelen. Is het aangestelde watercomité capabel om het geld, dat de mensen voor het water moeten betalen, te innen en te beheren, want water kost niets maar komt niet gratis uit de grond. En wat is het resultaat van dit alles op langere termijn?

Anton Rijsdijk vertelde aan de hand van zijn 35-jarige ervaring op dit terrein hoe weerbarstig de praktijk soms is, ondanks alle goede bedoelingen. Zo bleek bijvoorbeeld, dat de mensen de aanleg van latrines veel minder belangrijk vonden dan het krijgen van schoon water. En ook het handen wassen was nou niet meteen de eerste prioriteit.

De aanwezigen waardeerden deze inkijk in de praktische uitvoering van water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden zeer. Als dank ontving de spreker een cheque voor de slachtoffers van de natuurramp in Mozambique, waar hij zelf ook een aantal jaren gewerkt heeft.

De Wereldwinkel was als vanouds aanwezig met mooie kaarten en lekkernijen. De avond werd in gezellige sfeer afgesloten met een drankje en een hapje.

artikelen wereldwinkel600